Fed Faiz Kararını Açıkladı

Fed, piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizini sabit tuttu. Böylece üst üste yedinci toplantıda da faize dokunmamış oldu. Karar metninde, enflasyon hedefine doğru “ılımlı” bir ilerleme kaydedildiği belirtildi. Yayımlanan nokta grafiği, Fed yetkililerinin 2024 sonuna kadar 25 baz puanlık bir faiz indirimi öngördüğünü gösterdi. Mart ayında ise yetkililer, yıl boyunca üç adet 25 baz puanlık indirim bekliyordu.

Fed, yılın dördüncü faiz kararını açıkladı ve Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), politika faizini yüzde 5.25-5.50 aralığında sabit tuttu.

Geçmiş Kararlar ve Yeni Beklentiler

Mart 2022 ile Temmuz 2023 arasında toplamda 525 baz puanlık faiz artırım kararı alan FOMC, yedi toplantı üst üste faize dokunmamış oldu. Bugünkü kararla birlikte yayımlanan nokta grafiğinde, yetkililerin 2024 sonuna kadar 25 baz puanlık bir faiz indirimi öngörmesi dikkat çekti. Mart ayında yayımlanan nokta grafiğinde ise üç adet 25 baz puanlık faiz indirimi bekleniyordu.

Fed üyeleri, Mart ayında 2025’te toplamda 75 baz puanlık indirim beklerken, bugün itibarıyla 100 baz puanlık indirim öngörüyorlar. Uzun vadeli faiz beklentisi de Mart ayındaki yüzde 2.6 seviyesinden yüzde 2.8’e yükseldi.

Enflasyon Beklentisi Yükseldi

Fed yetkililerinin 2024 sonu için enflasyon beklentisi Mart ayına göre 0.2 puan artarak yüzde 2.6 oldu. Çekirdek enflasyon beklentisi de aynı oranda artışla yüzde 2.8’e çıktı.

Hedefe Doğru “Ilımlı” İlerleme

FOMC tarafından yayımlanan karar metninde, son aylarda enflasyonda yüzde 2’lik hedefe doğru “ılımlı” bir ilerleme kaydedildiği ifade edildi. Bir önceki toplantıdan sonra yayımlanan metinde, hedefe doğru “yeni bir ilerleme sağlanamadığı” belirtilmişti. Bu, Fed’in son yayımlanan verileri daha olumlu karşıladığı anlamına geliyor. Bugün açıklanan verilere göre ABD’de Mayıs ayında aylık enflasyon yüzde 0, yıllık enflasyon ise yüzde 3.3 oldu.

Metinde ayrıca, FOMC’nin enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye doğru ilerleyeceğine dair daha fazla güven kazanana kadar faiz aralığını düşürmeyi uygun bulmayacağı belirtildi.

Powell: Sıkı Duruşa Devam

Karar sonrası açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell, sıkı parasal duruşa devam ettiklerini söyledi.

Detaylar geldikçe paylaşılacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*