Bakan Işıkhan’dan Ara Zam Açıklaması: Asgari Ücrete Ara Zam Yapılacak mı?

Asgari ücret temmuz ara zammı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Lideri Özgür Özel görüşmesinin ardından tekrar gündeme geldi. Asgari ücrete ara zam ve en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması toplantının ana gündem maddelerinden biriydi. Konuya ilişkin en net açıklama, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan geldi. Yapılan açıklama, “Asgari ücrete ara zam gelecek mi, asgari ücret ne kadar olacak?” sorularını gündeme getirdi. İşte 2024 temmuz asgari ücret ara zammında son durum…

CHP’den Asgari Ücrete Ara Zam Talebi!

CHP kaynaklarına göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Lideri Özgür Özel görüşmesinde, asgari ücrete ara zam ve en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması talebi gündeme getirildi. Özel, bu kapsamda; asgari ücrete temmuzda ara zam yapılmasını, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını, çay ve hububat üreticilerinin alım fiyatlarını, atanmayan öğretmenleri, özel okul öğretmenlerinin sorunlarını, staj ve çıraklık mağdurlarını, emeklilikte kademe bekleyenlerin durumunu ve kira yardımı sona erecek olan depremzedelerin sıkıntılarını görüştü.

Asgari Ücrete Ara Zam Gelecek mi?

Asgari ücreti hükümetin belirlemediğini belirten Bakan Işıkhan, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirler. Biz Bakanlık olarak işçi ve işvereni bir masada toplayıp müzakerelerin sağlanmasını sağlayan moderatör bir kurumuz. Temmuz’da artış yapılmayacağı dikkate alınarak ocak ayında ona göre artış yapıldı. Ekonomi denge işidir. Bunu gözetmemiz gerekiyor. Biz kalıcı refah artışının derdindeyiz. Şu anda istihdamdan feragat etmeden bir büyüme sergiliyoruz. Biz de bu süreçte Bakanlık olarak işçilerimize, memurlarımıza ve emeklilerimize yönelik desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz,” dedi.

Asgari Ücrete Ara Zam Var mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 15 Mayıs tarihli AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Işıkhan, asgari ücrete ilişkin soru üzerine, ekonomik verilerin iyi gittiğine dikkat çekerek, “Aralık ayındaki düşüncemiz neyse aynı şekilde devam ediyor. Enflasyonla ilgili verilerimiz oldukça güzel geliyor. Hiçbir ara zam gündemimizde yok,” ifadesini kullandı.

Asgari Ücret Zammı 2025 Ocak Ayında Yapılacak

Asgari ücrete temmuz ayında zam yapılacağına yönelik bir açıklama bulunmuyor. Bu bağlamda asgari ücret 2025 yılının ocak ayında yeniden belirlenecek. 2025’in ocak ayında asgari ücrete yapılacak zam oranı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının ardından belli olacak.

“Yıl Sonunda Açlık Sınırı 20 Bin Liraya Yükselecek!”

Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Barlas, 1 Mayıs tarihli canlı yayında yaptığı açıklamada asgari ücrete ara zamma ilişkin konuştu. Barlas, “Önümüzdeki 7 ayda enflasyon durmayacak, devam edecek. Göreceli bir düşüş yıllıkta olacak ama aylık artış devam edecek. Aylık artışlar devam ettiğinde şunu göreceğiz; enflasyon her ay yüzde iki bile artsa bugün basit bir hesapla asgari ücret yüzde 20’ler mertebesinde eriyecek.

“Yani yıl sonuna gelindiğinde asgari ücrete ara zam olmazsa açlık sınırının altında bir maaşa maruz kalacak. Hem de bu aydan itibaren, çünkü 17 binin üzerine yüzde 20 daha koyduğun zaman bu açlık sınırı 20-21 bin lira arasında gelir. Bu durumda asgari ücret zam almazsa açlık sınırının altında kalmış olur. Bu enflasyon yaratacak bahanesine de sığınılmadan temmuzda makul bir şekilde ücretlerde bir artış yapılmasını umut ediyorum. İşveren kesiminin elini vicdanına koyup temmuz ayına gelindiğinde bunun farkında olmalı. Böyle erken bir karar çalışanları mağdur eder. 1 Mayıs’ta da biz işverenlerden bunu talep etmiş olalım,” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*